Evaluare AEP, înaintea alegerilor din pandemie: 10% din secțiile de votare nu au un grup sanitar dotat și igienizat

Evaluare AEP, înaintea alegerilor din pandemie: 10% din secțiile de votare nu au un grup sanitar dotat și igienizat
AEP monitorizează cât de pregătite sunt secțiile de vot pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus / Sursa: Mediafax Foto
Publicat: 27/08/2020, 12:32

Evaluarea realizată de Autoritatea Electorală Permanentă, după primirea și procesarea datelor pentru 15.794 din totalul de 18.758 de secții de vot arată că în aproximativ 10% din secțiile de votare analizate din țară nu au un grup sanitar dotat/igienizat, iar în aproape 200, acesta nu există. În majoritatea cazurilor, exteriorul permite distanțarea fizică a participanților, dar în peste două treimi din totalul secțiilor nu există un acces pe mai multe căi în secție.

Cu o lună înainte de ziua alegerilor, situația secțiilor de votare din țară pentru alegerile locale a fost evaluată de Autoritatea Electorală Permanentă, care a centralizat răspunsurile autorităților locale responsabile.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a centralizat evaluările transmise de către reprezentanții primăriilor pentru 15.794 de secții de votare, în vederea identificării de către autoritățile sanitare responsabile a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV2, cu ocazia alegerilor locale din data de 27 septembrie 2020.

Klaus Iohannis a făcut, miercuri, un apel la responsabilitate, la adresa candidaților și votanților, pe perioada campaniei care debutează vineri și a zilei de vot, 27 septembrie.

„Este prentru prima dată când scrutinul electoral și campania aferentă se vor defășura în condiții excepționale generate de epidemia de COVID-19, o premieră pe care nu și-a dorit-o nimeni, dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putință. Obiectivul principal este acela de a organiza atât evenimentele din campanie electorală, cât și scrutinul propriu zis în condiții de maximă siguranță sanitară, pentru a proteja sănătatea oamenilor și pentru a reduce riscul infectării participanților la procesul electoral. Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toții un set de reguli și măsuri menite tocmai să asigure un cadru optim de desfășurare a actiunilor electorale în condiții speciale”, a spus șeful statului.

Un ordin comun pentru regulile de protecție sanitară în campanie este în lucru, după cum a anunțat premierul.

Două treimi din secții, cu acces unic

În urma comunicărilor primite până la data de 25.08.2020 ora 12.00, s-a realizat centralizarea pentru un număr de 2.659 de unități administrativ-teritoriale, 5 subdiviziuni administrativ-teritoriale, respectiv 15.794 de secții de votare, a tranmis, miercuri seara, AEP, printr-un comunicat de presă.

Conform statisticii AEP, 14.135 de secții de votare dispun de un grup sanitar dotat/igienizat, 1.455 nu au un un grup sanitar dotat/igienizat, iar în 183, acesta nu există. Cele mai multe, 158 din cele 183, sunt în comune.

În 15.712 din secțiile centralizate, exteriorul imobilului permite distanțarea fizică a participanților, în restul de 78, cei care vin la vot nu au această posibilitate.

5.509 de secții permit accesul pe mai multe căi în sala de votare, iar în cazul unui număr aproape dublu, accesul este unic.

Cerințe specifice pentru pandemie

Potrivit AEP informațiile au fost colectate de la primari, care trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

Cerințe legale minimale – Sediile secțiilor de votare trebuie să asigure setul de condiții minimale privind locațiile în care funcționează secțiile de votare, precum și dotarea minimală a acestora, potrivit Hotărârii Autorității Electorale Permanente nr. 44/2016 (exemple: asigurarea generatoarelor de curent și a surselor alternative de energie electrică; grupurile sanitare să fie igienizate și accesibile/să nu fie limitat accesul la acestea, luarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței participanților la procesul electoral, precum și securitatea materialelor electorale).

Cerințe speciale în perioadă de pandemie – Este obligatorie asigurarea igienizării și dezinfectării spațiilor, asigurarea marcajelor pentru distanțarea fizică, punerea la dispoziția participanților la procesul electoral a facilităților existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate secțiile de votare (grupuri sanitare accesibile, igienizate și dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare, etc.).

Pentru a evalua modalitatea de stabilire a fluxurilor astfel încât să poată fi asigurată distanțarea fizică, afluierea/defluirea participanților la procesul electoral, precum modalitățile de dezinfectare a acestora, informațiile solicitate de AEP au vizat: numărul cabinelor de votare, suprafața sălii de votare, dacă în imobil se află o secție de votare unică sau un centru de votare, exteriorul imobilului, suprafața zonei de acces, grupul sanitar, aerisirea/ventilația, arată comunicatul AEP.

Situația centralizată privind evaluarea celor  15.794 de secții de votare, în contextul pandemiei COVID-19:

AEP – Statistica Evaluare Sectii de Votare by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: "E corectă viața?...
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un tragic accident rutier, la Dumbrăvioara. Avea doar 54...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Anunț trist despre Regina Camilla. Vestea venită azi: „Cu mare regret, Majestatea Sa...”
Selly tratează facultatea cu dispreț. De ce nu vrea să audă de studii superioare
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică